Пости


Многодневните пости в Православната църква са четири:

  • Велик пост или Света Четиридесетница
  • Петров пост - от Първата неделя след Петдесетница до Петровден (29 юни)
  • Богородичен пост - от 1 август до 14 август
  • Рождественски пост или Филипов пост.





Велик пост или Света Четиридесетница

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.
Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.
През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:
  • Първа седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино).
В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
  • Втора седмица:
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
  • Трета седмица (Кръстопоклонна):
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
  • Четвърта седмица - Както втората
  • Пета седмица - Както втората
  • Шеста седмица - Както втората
В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
  • Страстна седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
(Виж датите в Църковния календар за текущата година.)



Петров пост
Преди празника на св. апостоли Петър и Павел
Петров пост - до 29 юни - навечерието на празника на свв. Павел и Петър. Леки и спасителни пости!Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница.
Петровият пост започва след вечерното богослужение в деня на Първата неделя след Петдесетница - на Всички светии (Виж датата в текущата година).
Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба.
Виж също:
Как да прекараме Петровия пост?
Петровият пост в Църковения календар за текущата година



Богородичен пост
Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (на църковен език успението си) прекарвала времето в пост и молитва.
Подготовката за празника Успение Богородично трае от 1 август до 14 август (14-27 август стар стил). В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август пък на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
Виж също:
Oще за Богородичния пост
Богородичният пост в Църковения календар за текущата година
Успенски пост (рус.).



Рождественски пост (Филипов пост)
След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.
1. 15 - 22 ноември
28 ноември - 5 декември (ст. стил) - само растителна храна с олио
21 ноември (4 декември ст.стил) е Въведение Богородично.
2. 23 - 29 ноември
6 декември - 12 декември (ст. стил) разрешава се риба
3. 30 ноември - 6 декември
13 декември - 20 декември (ст. стил) разрешава се риба

От Андреевден до Никулден
4. 7 декември - 13 декември
21 декември - 26 декември (ст. стил) разрешава се риба
5. 14 декември - 19 декември
27 декември - 1 януари (ст. стил) разрешава се риба
6. 20 декември - 24 декември
2 януари - 6 януари (ст. стил) само растителна храна с олио.
От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
25 декември
7 януари (ст. стил) - Блажи се. Не се пости дори ако се случи в сряда или петък.



РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
На 5 януари - строг пост (растителна храна без олио), а ако е събота или неделя - с олио и вино.
Виж също
Рождественският пост в Църковения календар за текущата година
История на Рождественския пост
Как трябва да се посреща Рождество Христово Св. Амвросий Медиолански
На други езици: Рождественский (Филиппов) пост


Дни в които не се пости

Църквата е установила и периоди в годината, през които се разрешава да не се спазва еднодневният пост в сряда и петък. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези седмици са следните:
1. През Рождественските празници — от 25 декември до 4 януари (11 дни).
2. Неделя на Митаря и фарисея — две седмици преди Великия пост.
3. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни и завършва със Сирни Заговезни. През цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.
4. Светлата седмица след Великден.
5. Седмицата след Петдесетница (преди Петровия пост).